Presentatie

Presentatie van La Salmiote

Vistocht La Salm in Vielsalm

La Salm…. Ik denk niet dat ik me vergis als ik zeg dat alleen al het oproepen van de naam van deze rivier de meeste forelvissers en meer in het algemeen de vissers, aangetrokken door de stromende wateren en hun gevinde bewoners, doet dromen. Want van zalm naar zalmachtigen is er maar één stap en van zalmachtigen naar zalmachtigen ook maar één stap. Deze naam herinnert ons eraan dat de Salm ooit een fantastische zalmrivier was, zozeer zelfs dat de stad die hij doorkruist, Vielsalm, ook met zijn suggestieve naam, deze vis koos voor zijn wapenschild. Ook al komen de zalmen niet meer in de stromingen en poelen van de Salm voor, toch blijft de Salm een onvergelijkbare zalmachtigenrivier, zeer goed bevolkt met schaduwen en forel. Het trekt onweerstaanbaar veel vissers aan, ook uw dienaar die zich niet kan voorstellen dat hij er niet minstens één keer per jaar een nimf of worm in kan laten weken. Er is iets magisch aan Salm, het valt niet te ontkennen, en het zijn zeker niet de vissers die de loop van het visbedrijf “La Salmiote” – die u in deze kwestie zult ontdekken – tegenspreken.

Beschrijving van de visreis

La Salm heeft zijn bron in de plaats “Croix Othe”, vlakbij Commanster, een klein dorpje gelegen aan de rand van het Grand Bois National Forest en de Duitse grens. Het water wordt achtereenvolgens Beho, Bovigny, Cierreux, Salmchâteau, Vielsalm, Grand-Halleux en de Amblève in Trois-Ponts. Vreemd genoeg wordt de Salm enkele kilometers lang “le Glain” genoemd, van de bron tot de samenvloeiing met de Golnai bij Salmchâteau. Pas als het water uit deze beek van Braque Fraiture komt, krijgt het de naam “Salm”.

Het traject van de firma “La Salmiote” begint bij de brug van de energiecentrale in Cierreux. Op dit punt is de Salm een onstuimige rivier van 5 tot 8 m breed die stroomt op een bodem die uitsluitend bestaat uit keien, stenen en grind. Het dal is zeer smal en de rivier de Salm zit “vast” tussen de spoordijk op de linkeroever en de weg naar Vielsalm op de rechteroever. Het blijft echter zeer toegankelijk en aantrekkelijk dankzij de vele visstations die er onmiddellijk uitspringen in de ogen van ervaren vissers. De gemiddelde diepte is relatief ondiep, maar elke demping achter een blok of rots kan een vis beschermen. De Salm behoudt dit aspect tot aan het Lac des Doyards, met uitzondering van een paar diepere gebieden – prachtige schaduwbassins – die de laatste 200 tot 300 meter van de rivier onderbreken voordat deze het meer binnenkomt.

Lac des Doyards is een 11 hectare groot meer gelegen in het hart van Vielsalm. De dam werd in 1978 gebouwd als stuwdam in de Salm en had oorspronkelijk tot doel een buffer te vormen in geval van een overstroming. Zoals vele watermassa’s in Wallonië heeft het Lac des Doyards deze rol nooit echt vervuld en heeft het vandaag de dag een uitsluitend recreatieve roeping. De diepte varieert van 90 cm bij de ingang van de Salm tot 6 tot 7 m bij de dam. Het meer wordt beheerd door Ourthe et Somme, die het visserijbeheer van de site heeft toevertrouwd aan “La Salmiote”, die haar vissers de mogelijkheid biedt om zowel in gesloten water als in rivieren te vissen. Het Lac des Doyards is zeer goed bereikbaar en de zeer schone en heldere omgeving maakt het gemakkelijk voor vissers om zich te installeren.

Kort na het verlaten van het Lac des Doyards, ontvangt de rivier de Salm de Ruisseau de Hermanmont van Petit-Thier op de rechteroever. Het hele traject van deze beek in Vielsalm wordt beheerd door Salmiote en één van haar zijrivieren, Ruisseau du Barechin. Stroomafwaarts van het Lac des Doyards verandert de Salm van gezicht. De vallei wordt breder en een alluviale vlakte gaat geleidelijk over in een alluviale vlakte als we stroomafwaarts gaan. Hoewel nog steeds levendig, wordt de Salm steeds meer ontspannen en verschijnen hier en daar “gerechten”, zij het van kortere lengte. De route van de Salm is kronkeliger, er zijn meer kuilen en de gemiddelde diepte is groter. De oevers, die minder steil zijn, zijn soms begroeid met bosachtige vegetatie, soms met natte weiden of weiden.

Het bedrijf “La Salmiote” is eigenaar van verschillende percelen in de Salmsector, gelegen stroomafwaarts van het Lac des Doyards. Dit zijn in principe alle delen van de Salm die langs de weg tussen Vielsalm en Grand-Halleux of langs de spoorlijn lopen. Deze verschillende percelen zijn ter plaatse door panelen afgebakend. De laatste eindigt bij de grote bocht die voorafgaat aan de rechte lijn die naar de plaats Pont de Hour leidt, op de weg Vielsalm – Grand-Halleux, op een plaats waar de vallei van de Salm abrupt breder wordt en uitkomt op Grand-Halleux. Naast het visserijbeheer van het Lac des Doyards, beheert La Salmiote in totaal 60 km banken (op enkele banken) langs de Salm, de la Salm, de la Bramble, du Golnay en du Ruisseau de Hermanmont.

Vissersponton

La Salmiote biedt ook een gemakkelijk toegankelijke visponton voor mensen met een beperkte mobiliteit. Zo kan iedereen de vreugde van het plagen van forel aan de rand van het water ervaren !

Om met de auto het ponton PMR te bereiken, volgt u de weg richting Rencheux, deze bevindt zich aan de spoorzijde, op 100 meter van de weg.

Aanwezige vissen en soorten visserij

La Salm is het onbetwiste koninkrijk van de Fario forel en schaduw. Forel is zeer talrijk in de Salm en alleen zeer moeilijke omstandigheden (hittegolf, uitzonderlijke overstromingen…) kunnen leiden tot een teleurstelling voor de vissers. In het seizoen herbevolkt de Salmiote de volwassen forel maandelijks, zowel in de Salm als in het Lac des Doyards. Deze heraangroeiforel wordt gemengd met de forel van de heraangroeiforel die elk najaar door het bedrijf wordt uitgezet, maar ook met de vele wilde forel die in de Salm zelf en in de directe of indirecte zijrivieren van de Salm wordt gekweekt, namelijk in de kreek van Rencheux en Goronne, de kreek van Hermanmont en de Barechin Creek. De Salm is dus een van die rivieren waar vissers het geluk hebben om regelmatig wilde forel te vangen.

Het gebied stroomopwaarts van het Lac des Doyards is vanwege de fysionomie meer geschikt voor ervaren forelvissers. De Salm is voor de beginnende visser minder goed afleesbaar en de visstations zijn minder gemarkeerd dan op het stroomafwaartse deel van de cursus. Ook al zijn daar, net als elders op de Salm, alle technieken voor het vissen op forel uitvoerbaar, toch is tockvisserij ongetwijfeld de discipline die het beste past bij de sterke stroming die dit deel van de Salmiotecursus kenmerkt.

Maar de Salm trekt ook veel vissers aan – vooral vliegvissers – voor zijn schaduwrijke bevolking, die altijd een van de meest bloeiende van Wallonië is geweest. Deze vis is aanwezig op de rivier de Salm vanaf de samenvloeiing met de Amblève in Trois-Ponts tot aan het stroomopwaartse deel van Salmchâteau. Het is waarschijnlijk op de loop van de Salmiote dat de schaduwen het talrijkst zijn. Ze zijn vooral aanwezig in een indrukwekkende dichtheid in het gebied direct stroomopwaarts van het Lac des Doyards en weinig vliegvissers hebben nog nooit een vlieg of een nimf gelanceerd op dit deel van de Salm, ook al is het de minst “wilde”. Deze hoge schaduwdichtheid is waarschijnlijk te wijten aan de aanwezigheid van het Lac des Doyards, waar ze in bepaalde perioden van het jaar hun toevlucht en voedsel vinden. Schaduw wordt regelmatig gevangen door vissers die het meer gebruiken. Vliegvissen is mogelijk langs de hele Salmiote-rivier en op sommige plaatsen is waden welkom vanwege de verstopping van de oevers. De kopvoorn is ook aanwezig op de Salm, vooral in de stroomafwaartse sector, evenals de bijbehorende soorten sculpine, minnow, loche en deuvel.

Naast forel en schaduw bevat het Lac des Doyards vele soorten karperachtigen die een genot zijn voor vissers: voorn, rotan, zeelt, karper en brasem. Het meer is beroemd om zijn prachtige voorns en zeelten (onderwerpen van 3 tot 4kg zijn niet zeldzaam). Tot slot wordt het meer ook bevolkt door baars en snoek. Alle vistechnieken zijn toegestaan op het meer, wat de perfecte aanvulling is op de Salm op het gebied van vissen.

La Salmiote: een visreis die de vissers van alle disciplines tevreden zal stellen !

Bijzondere bepalingen

 • Vangstmogelijkheden: forel, beekzalm en baars: 24 cm; schaduw: no-kill; snoek: 50 cm in de rivier en 60 cm bij het meer.
 • Vangstquota voor de rivier:
 • De dagelijkse vangsten zijn beperkt tot 5 vissen alle soorten met een maximum van 1 vlagzalm per dag.
 • Jaarkaart: maximaal 60 vissen met 5 snoeken en 5 vlagzalmen,met maximaeel 12 vissen in 7opeenvolgende dagen.
 • 12 vissen maximum met 1 snoek en 1 vlagzalm, per kaart 7 opeenvolgende dagen.
 • Vangstquota voor het meer: 5 vissen voor de volgende soorten, gecombineerd: forel, beekzalm, schaduw no-kill, snoek en baars, met een maximum van 1 snoek per dag No-kill snoek en schaduwdag gaan voorbij
 • Maximaal 60 vissen met 2 snoeken per jaarkaart, met 12 vissen maximim in 7 opeenvolgende dagen.
 • Maximaal 12 vissen per kaart 7 dagen :  snoek  no-kill
 • Dagkaart: Snoek  no-kill.
 • Forel en schaduwrijke vissen die anders dan met de vlieg worden gevangen, moeten door de visser worden gevangen.
 • Vangstboekje moet verplicht worden ingevuld zodra u een vis vangt op het moment dat deze wordt gevangen.
 • Waden (vissen met de voeten in het water) is verboden in het meer
 • Geen dodelijke visvangst en het direct uitzetten van de volgende soorten: voorn, rotan, brasem, zeelt, zeelt, zeelt, deuvel, minnow en karper.
 • Nachtvissen is niet toegestaan.
 • Vissen per boot en andere boten is verboden.
 • Boten voor baiting, dropping lines en echo sounders zijn verboden.
COPYRIGHT © 2019 LA SALMIOTE. CRÉÉ PAR JWORKS
Conditions d'utilisation - Mentions légales